Om Bio Næstved
Næstveds første biograf åbnede dørene for publikum søndag den 2. december 1906 på adressen Jernbanegade 7. Biografen blev navngivet Biograf Theatret (senere Bio Næstved).

Åbningen fandt sted to år efter at Constantin Philipsen havde slået dørene op til Danmarks første permanente biograf, Kosmorama, på Strøget i København. Han etablerede en kæde på 26 biografer over hele landet, heriblandt biografen i Næstved. Philipsen var teknisk direktør, mens N. Gleesen varetog stillingen som direktør for provinsbiograferne.

Et år efter åbningen overtog et lokalt konsortium bestående af boghandler Carl Hinding, Haandværker­bankens direktør Carl Christensen og urmager August Joost driften af Biograf Theatret.

Næstved fik først elværk i oktober 1909, og derfor måtte biografen producere sin egen strøm via en gasmotor.

I 1923 flyttede Bio længere ned af Jernbanegade, fra nr. 7 til nr. 11, og der lå biografen, indtil den flyttede til helt nye og moderne lokaliteter - på den nuværende adresse på Kattebjerg - i 1951.

"Ingen, der første Gang træder ind I Bio's store smukke Sal kan frasige sig en Følelse af Betagelse. Det imponerende Lokale, der rummer over 500 polstrede Lænestole, er en Triumf for Næstved By, for Bygherre og Bygmester og et storslaaet Eksempel paa inspireret Arkitektur og fint og gedigent Haandværk. Alt aander Luksus og Kvalitet - lige fra de pragtfulde Siddepladser - til den enestaaende Akustik og det eminente Toneanlæg. Som en lille Ekstrafinesse er der indlagt Telefon I Logen, beregnet for Læger, Jordemødre o. lign., og traadløst Høreanlæg for tunghøre," kunne det læses i et hæfte som Bio udgav i forbindelse med åbningen af det nye biografteater.

Det var under biografdirektør August Christian Børner, at Bio flyttede til Kattebjerg - eller Ny Østergade som gaden dengang hed.

A.C. Børner dødede i december 1966 og biografbevillingen blev opslået ledig. Den 1. november 1967 overtog Annelise Hovmand driften, og under hende fik Bio vokseværk. I 1976 åbnede to nye sale, og i 1981 yderlige to, således at Bio nu kunne kalde sig ”Bio 1/2/3/4/5 - Sydsjællands store biograf”.

"Bygningen blev skabt af arkitekt Reistrup i 1951 og den har vist sig at være uendelig smidig og rummelig, samtidig med at den har haft en bygningsmæssig kvalitet, der har muliggjort de forskellige ombygninger," skrev Næstved-Bladet i 1981.

Annelise Hovmand valgte at give filmrullen videre til næste generation i 2005. Hun overlod direktørsædet til cand.mag. i film- og medievidenskab, Lene Lykke Hovmand, der var gift med Annelises barnebarn Peter.

Lene Lykke Hovmand trak sig dog fra direktørposten året efter, da hun og Peter Hovmand gik hver til sit. Dermed var Annelise Hovmand tilbage i rollen som direktør.

I 2008 kunne Annelise Hovmand endelig trække sig tilbage, efter 41 år som biografdirektør på Kattebjerg. Hun solgte biografen til et selskab, bestående af Mette Schramm, der i forvejen drev både Reprise Teatret i Holte og Empire Bio i København, samt Peter Fornstam, der er indehaver af Sveriges næststørste biografkæde, Svenska Bio.Bio Næstved ejes i dag af Peter Fornstam, der i 2012/13 foretog en komplet renovering af byens gamle biograf.

Man kunne i den forbindelse præsentere lydsystemet Dolby ATMOS (3D lyd), som den første biograf i Skandinavien.

Biografens sal 2, blev renoveret i efteråret 2017.

Biografens sal 3, 4 og 5 blev renoveret i efteråret 2018, hvor bl.a. lænestolene på ovenstående billede blev installeret.

Primær kilde til ovenstående tekst/uddrag fra:

NaestvedsBiografer.dk / Tim Østerlund Toftegaard